Je woning kopen of verkopen: met of zonder btw?

Gepubliceerd op 10/09/2017

Een woning of pand kan je met of zonder btw kopen en verkopen. Oude gebouwen worden zonder btw verkocht. Bij een nieuwbouwwoning van een bouwpromotor hoort altijd 21% btw. Maar wanneer is welke btw-regel van toepassing en wat betekent dat voor jouw droomhuis? Je ontdekt het hier.

21% procent btw voor een sleutel-op-de-deur-woning

Een huis (ver)kopen met 21% btw is verplicht voor nieuwe huizen en panden die gebouwd en verkocht worden door een bouwpromotor. Zeg maar sleutel-op-de-deur-woningen. Logisch ook: op die manier recupereert de bouwfirma eerder betaalde belastingen, bijvoorbeeld op de aankoop van bouwmaterialen. Dankzij de gerecupereerde btw dalen de kosten en is een lagere vraagprijs voor het huis mogelijk. Dat maakt het dan weer aantrekkelijker voor jou als potentiële koper. Het goede nieuws: als je een nieuwbouwwoning koopt met 21% btw vervallen de registratierechten.

Btw in plaats van registratierechten

De btw-regel geldt niet enkel voor de sleutel-op-de-deur-woning zelf. Ook voor de bouwgrond is 21% btw mogelijk, inclusief het schrappen van de registratierechten. Hiervoor moet je voldoen aan vier voorwaarden:

  1. Het gaat om bouwgrond.
  2. Je koopt het gebouw of nog te bouwen woning met btw.
  3. Je koopt de grond en het gebouw aan dezelfde persoon of bedrijf.
  4. De grond wordt tegelijk overgedragen met het gebouw aan jou, de nieuwe eigenaar.
Voldoe je niet aan de voorwaarden, vervalt de btw op de bouwgrond. Maar je betaalt er wel altijd registratierechten voor. Afhankelijk van je situatie bedragen de registratierechten of verkooprechten 10% of 5% van de kostprijs.

Ook voor particulieren

Ook als particulier kan je je huis verkopen met 21% btw, tenminste als het gaat om een nieuw huis. Voor de overheid betekent nieuw dat het pand maximaal 2 jaar bewoond werd. De periode start bij de ingebruikname en eindigt op het einde van het tweede kalenderjaar.

Op die manier recupereer je de btw die je betaalde toen je zelf het huis kocht. Tip: neem voor de verkoop eerst contact op met je lokaal btw-kantoor. Zij kunnen je perfect helpen om alle details hiervoor in orde te brengen.

In de praktijk

21% btw betalen of 10% registratiekosten? Op het eerste zicht, kies je altijd voor de minste kosten: registratie dus. Maar schijn bedriegt. Op lange termijn kan een verkoop met btw voordeliger zijn.

VOORBEELD MET BTW

Je kocht een woning van 100.000 euro aan 21% btw = 121.000 euro. Na enkele jaren verkoop je de woning aan 150.000 euro, plus 21% btw = 181.500 euro.

Resultaat met btw: Naast het bedrag voor je pand recupereer je de 21.000 btw die je oorspronkelijk betaalde. De resterende btw stort je door aan de belastingen.

Winst: 50.000 euro.

VOORBEELD MET REGISTRATIE

Je kocht een woning van 100.000 euro met 10% registratiekosten = 110.000 euro. Binnen de 2 jaar verkoop je de woning aan 150.000, plus 10% verkooprechten = 165.000.

Resultaat met registratie: De verkooprechten betaal je bij de aankoop, maar kan je niet recupereren bij de verkoop.

Winst: 40.000 euro

Met btw hou je 50.000 euro over aan je vastgoedverkoop. Zonder btw slechts 40.000. Welk stelsel kies je nu?

Heb je vragen over jouw situatie? Onze experten bij Vastima helpen je graag met persoonlijk advies.

 

De inlichtingen, zoals meegedeeld op deze pagina, zijn louter van algemene informatieve aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening worden beschouwd. Vastima is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de informatie.

Uw eigendom snel verkopen?


Laat uw woning gratis schatten.

U wil uw eigendom snel en zorgeloos verkopen aan de beste prijs? Dat treft. Dat willen wij ook. Daarom bieden we u een gratis waardebepaling van uw vastgoed. En ontvangt u na verkoop ook alle attesten gratis. Benieuwd? Bel of mail ons.

Klanten getuigen

Onze klanten zijn onze beste ambassadeurs. Elke dag zetten we ons voor hen in. En ja, dat wordt geapprecieerd. U hoeft ons niet te geloven. U hoort het zelf van onze klanten.Voorbeelden van verkocht vastgoed