Wat is meeneembaarheid en wat betekent het voor jou?

Gepubliceerd op 10/09/2017

Als je een woning koopt, moet je altijd registratierechten bijbetalen. Gelukkig is er zoiets als meeneembaarheid. Daarbij kan je de betaalde registratierechten van je eerste woning laten overzetten naar je nieuwe woning. Meenemen dus.


Als je als eigenaar je huis verkoopt om een andere woning aan te kopen, betaal je liefst zo weinig mogelijk extra kosten. Bijvoorbeeld op je registratie- of verkooprechten. Gelukkig heb je twee opties om de kostprijs van je registratierechten te laten dalen. Of je kiest voor abattement, of je kiest voor meeneembaarheid.

Meeneembaarheid in een notendop

Stel: je verhuist. Je verkoopt je ene woning (je hoofdverblijfplaats) en koopt een andere in de plaats. Meeneembaarheid betekent dat je de verkooprechten die je reeds betaalde op je eerste woning, aftrekt van de verkooprechten op je nieuwe woning. Bij meeneembaarheid betaal je enkel het verschil.

Twee manieren van meeneembaarheid

Technisch gezien zijn er twee manieren van meeneembaarheid:

 1. Verrekening
  Verkoop of verdeel je eerst je oude woning vooraleer je je nieuwe woning aankoopt? Het meeneembare bedrag wordt meteen berekend bij de aankoopregistratie van je nieuwe woning.
 2. Teruggave
  Koop je eerst je nieuwe woning en verkoop of verdeel je dan pas je oude woning? Dan krijg je na de verkoop- of verdeelakte het verschil van je registratierechten terugbetaald.

Voorwaarden voor meeneembaarheid

Zoals alles is ook meeneembaarheid aan regels en voorwaarden gebonden. Om in aanmerking te komen moet je aan de volgende eisen voldoen:

 1. Je bent een natuurlijk persoon, geen vennootschap of vzw.
 2. Je verkoopt je oude woning binnen 2 jaar na aankoop van je nieuwe woning. Of omgekeerd: je koopt je nieuwe woning binnen 2 jaar na verkoop van je oude woning.
 3. De woning is binnen 2 jaar je hoofdverblijfplaats. Of binnen 5 jaar voor bouwgrond.

Beperkingen van meeneembaarheid

Meeneembaarheid is een gunstige regel, maar heeft ook zijn beperkingen:

 1. De meeneembaarheid is beperkt tot het wettelijk aandeel van de verkooprechten van je oude woning.
 2. Het maximumbedrag bij meeneembaarheid is 12.500 euro
 3. De verrekening kan niet hoger zijn dan de registratie op de tweede woning. Als die bijvoorbeeld goedkoper is, wordt het overschot niet terugbetaald.

Op zoek naar een nieuwe woning in je buurt? Ontdek ons aanbod of contacteer ons.

 

De inlichtingen, zoals meegedeeld op deze pagina, zijn louter van algemene informatieve aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening worden beschouwd. Vastima is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de informatie.

Uw eigendom snel verkopen?


Laat uw woning gratis schatten.

U wil uw eigendom snel en zorgeloos verkopen aan de beste prijs? Dat treft. Dat willen wij ook. Daarom bieden we u een gratis waardebepaling van uw vastgoed. En ontvangt u na verkoop ook alle attesten gratis. Benieuwd? Bel of mail ons.

Klanten getuigen

Onze klanten zijn onze beste ambassadeurs. Elke dag zetten we ons voor hen in. En ja, dat wordt geapprecieerd. U hoeft ons niet te geloven. U hoort het zelf van onze klanten.Voorbeelden van verkocht vastgoed